Vor schimba auditoriile pe celule

Adăugat pe: 7 iunie 2018

Trei intermediari reţinuţi în dosarul şpăgilor de la ASEM își vor petrece următoarele 30 de zile în izolator. Totodată, unul dintre cei profesori va sta o lună în arest la domiciliu, iar altul a fost plasat sub control judiciar. 

Decizia a fost luată joi de magistraţii Judecătorii Chișinău, oficiului Buiucani. Între timp, procurorii susțin că  în urma percheziţiilor efectuate la domiciliile şi birourile a nouă persoane reţinute în acest dosar au fost ridicate peste două milioane de lei.

Prima care a compărut în fața judecătorilor a fost o profesoară de la ASEM. Acesta a fost plasată sub control judiciar. Ea a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Mai mult, pe tot parcursul ședinței, femeia și-a acoperit fața cu o haină. O rudă de-a suspectei a bruscat presa.

Avocatul profesoarei spune că nu va ataca decizia, întrucât controlul judiciar este măsura preventivă pentru care au pledat. Acesta susține că femeia se consideră nevinovată.

La domiciliul acesteia, în mijlocul ei de transport și la locul ei de muncă nu au fost găsite înscrisuri, ciorne sau careva mijloace bănești”, a spus avocatul Silviu Burlacu. 

Și ceilalți suspecți în acest dosar au refuzat să discute cu jurnaliștii. Însă, avocații acestora susțin că vor ataca decizia magistraților în instanța superioară.

De cealaltă parte, procurorul de caz, Mariana Botezatu afirmă că unii dintre bănuiți cooperează cu instituțiile de urmărire penală. Mai mult, aceasta spune că există suspiciuni precum că învinuiții activau în cadrul unui grup criminal organizat.

Intermediarii primeau de la studenți mijloace bănești ce nu li se cuvin, iar ulterior le transmiteau profesorilor. Pentru examene se luau de la 600 la o mie de lei; pentru rapoartele de practică și producție – până la două mii de lei și, respectiv, pentru susținerea tezei de licență și masterat până la 550 de euro”, a precizat procurorul Mariana Botezatu.

În data de 5 iunie, nouă persoane, printre care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute de ofițerii CCNA fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra cost.

Membrii grupului primea de la studenți banii, astfel, studenții erau evaluați fără a se prezenta la examene. Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.