Începe cel mai așteptat eveniment planetar al anului: Campionatul Mondial de fotbal 2018

Adăugat pe: 14 iunie 2018

Așteptarea a luat sfârșit. Cel mai important eveniment al fotbalului mondial, regalul de care avem parte doar din patru în patru ani, este gata de start.

Cupa Mondială din acest an va rămâne pe vecie în istorie, mai ales că va însemna mai multe premiere. Dar, iată 11 repere ale acestui festival fotbalistic la care, din păcate, România nu va participa

Ediţia a 21-a a Cupei Mondiale de fotbal va fi găzduită de Rusia cu începere de joi şi până pe 15 iulie, pe 12 stadioane din 11 oraşe.

Competiţia va fi deschisă joi, la ora 18:00, de meciul dintre naționala gazdă, Rusia, şi reprezentativa Arabiei Saudită, în cadrul Grupei A, pe Stadionul Lujniki din Moscova.

La turneul final vor evolua 32 de echipe, fiind prima Cupă Mondială care are loc în Europa de Est. În urma meciurilor din preliminarii, la care au participat 208 ţări, s-au calificat: Australia, Iran, Japonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Egipt, Maroc, Nigeria, Senegal, Tunisia, Costa Rica, Mexic, Panama, Argentina, Brazilia, Columbia, Peru, Uruguay, Belgia, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania (campioana en titre), Islanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, Elveţia şi Rusia (ţară gazdă). Sunt două ţări care debutează la un turneu final: Islanda şi Panama. Nu s-au calificat România și Moldova.

Partidele de la CM 2018 se vor disputa pe 12 stadioane din 11 oraşe din Federaţia Rusă: Lujniki şi Otkrîtie (Spartak) din Moscova, Ekaterinburg Arena, Stadionul din Kaliningrad, Volgograd Arena, Stadionul Fişt din Soci, Kazan Arena, Stadionul din Nijnîi Novgorod, Samara Arena, Rostov Arena, Stadionul din Sankt Petersburg şi Mordovia Arena din Saransk.

Pentru prima oară la un turneu final al Cupei Mondiale se va utiliza sistemul de asistenţă video în arbitraj (VAR), care poate fi utilizat doar în patru cazuri: validarea sau nevalidarea unui gol, atribuirea sau nu a unui cartonaş roşu, analizarea unei acţiuni în urma căreia poate fi dictat un penalty şi corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancţionat.

Brazilia deţine cinci titluri mondiale (1958, 1962, 1970, 1994 şi 2002), fiind secondată de Italia (1934, 1938, 1982 şi 2006) şi Germania (1954, 1974, 1990 şi 2014) cu câte patru cupe câştigate. Uruguay (1930 şi 1950) şi Argentina (1978 şi 1986) au câte două titluri mondiale. O singură dată au ajuns campioane mondiale Anglia (1966), Franţa (1998) şi Spania (2010). Brazilia deţine primul loc în clasamentul pe echipe cu 227 de puncte, obţinute la CM, din 104 meciuri jucate, fiind urmată de Germania (218 puncte, 106 meciuri) şi Italia (156 puncte, 83 de meciuri).

La 1 decembrie 2017, a avut loc la Moscova tragerea la sorţi a grupelor turneului final de fotbal din Rusia. Acestea sunt:

Grupa A - Rusia, Arabia Saudită, Egipt, Uruguay;
Grupa B - Portugalia, Spania, Maroc, Iran;
Grupa C - Franţa, Australia, Peru, Danemarca;
Grupa D - Argentina, Islanda, Croaţia, Nigeria;
Grupa E - Brazilia, Elveţia, Costa Rica, Serbia;
Grupa F - Germania, Mexic, Suedia, Coreea de Sud;
Grupa G - Belgia, Panama, Tunisia, Anglia;
Grupa H - Polonia, Senegal, Columbia, Japonia.

Și președintele Federației Moldovenești de Fotbal, mizează pe granzii fotbalului mondial.

”Mă uit că Argentina este o echipă în formă,la fel, englezii pot oferi, ei au echipă foarte bună, dar din ei sunt buni la campionate lungi însă aici cu 20 echipe, dar nu pot sa fie concentrați pe o lună de zile”, a spus Pavel Cebanu.

Pavel Ciobanu, speră ca peste patru ani și țara noastră va participa la Campionatul Mondial de Fotbal: ”Trebuie, trebuie mai ales odată cu venirea lui Spiridon la națională. Eu văd cum se lucrează nu se duc la odihnă. Încă e mult la etapa acesta pentru că unii din ei au avut campionate grele.”

Sursa: voceabasarabiei.md